El cervell mundial

L’edició 2013 del Festival de Cinema Independent de Sundance, compta amb la pel.lícula documental de producció catalana Google i el cervell mundial (‘Google and the World Brain’) en la seva Selecció Oficial. El documental explica la història d’un projecte anomenat Google Books, en el qual Google es va proposar escanejar tots els llibres escrits per la humanitat, amb la intenció de recopilar la totalitat del coneixement mundial i, fins i tot, crear una forma d’intel·ligència superior. La pel·lícula, que ha estat filmada als Estats Units, Europa, Àsia i Amèrica Llatina, ens fa passejar per algunes de les biblioteques més privilegiades del món actual. De Harvard a Montserrat, passant per les més grans biblioteques de Pequín, París o Heidelberg.

Des de fa milers d’anys, s’ha intentat recopilar, catalogar i organitzar d’alguna manera els seus coneixements per tal de preservar-los. La Biblioteca d’Alexandria, els grans centres de coneixement dels monestirs medievals o la revolució enciclopedista francesa han estat passos orientats en la mateixa direcció. El coneixement és poder. I tenir la capacitat de tenir tot el coneixement de la humanitat concentrat en un sol espai ha estat un somni recurrent durant molts segles.

De totes maneres, tenir una gran quanitat d’informació recopilada sense disposar d’un sistema efectiu per fer-hi recerques, per extreure els coneixements que realment són rellevants és completament inútil. Aquest problema es soluciona a través del que es coneix com a Big Data, la gestió intel.ligent de quantitats monstruoses d’informació. I si es parla de Big Data, el líder mundial, de llarg, és Google.

Veure l’ambició i la immensa dosi d’energia utilitzada per Google a l’hora de proposar-se digitalitzar absolutament tots els llibres del món ens fa adonar de tots els passos que encara s’han de donar per tal que la societat digital sigui completa i lliure. Google és una empresa de paradoxes. Google és llibertat, és servei a l’usuari i és un accelerador del futur. Però Google també és opacitat i concentració de poder pràcticament monopolística. Per això, veure com va començar i evolucionar el projecte Google Books ens demostra que la revolució digital en la qual ens trobem encara té massa interrogants per respondre en l’àmbit de la propietat intel.lectual i la gestió dels seus drets.

A banda del projecte Internet Archive i de Google, empreses com Microsoft, Amazon o el gegant xinès Baidu, han iniciat projectes de digitalització massiva de llibres. El seu objectiu és convertir-se en una cosa pròxima al concepte del Cervell Global que va crear l’escriptor H. G. Wells en la seva prolífica obra literària de ciència ficció.

Google i el cervell mundial és una pel·lícula sobre els somnis, els dilemes i els perills d’Internet. En essència, parla del futur del coneixement i de la informació a la xarxa. I és un autèntic luxe que s’hagi produit tan a prop nostre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s