Amazon és una empresa acostumada a trencar les normes establertes en les indústries culturals per tal de fer canviar processos i canals de distribució i, de passada, fer-ho jugar tot a favor de la seva compta de resultats. Quan fa uns mesos es fa anunciar que Amazon comprava l’empresa d’orígen britànic Lovefilm per entrar seriosament al mercat de la distribució de pel.lícules, sèries i altres continguts audiovisuals a través de la xarxa, va quedar clar que el gegant creat per Jeff Bezos no es limitaria només a seguir els exemples existents fins aleshores.
Segurament, per la seva trascendència social, el sector de l’audiovisual és un dels més seguits a l’hora d’evaluar l’impacte de la revolució digital sobre els mitjans de tota la vida (en aquest cas: el cinema i la televisió). Els serveis com Netflix o Hulu, juntament amb les innovacions de televisió digital a la carta, estan canviant cada dia la forma com es consumeixen els mitjans de televisió. Els usuaris decideixen el contingut que volen veure, en el moment que el volen veure, sense esperar a l’hora concreta en què s’estreni. De totes maneres, aquesta és senzillament una constatació del canvi en els canals i les finestres de distribució de les pel.lícules i les sèries de televisió.
El gran canvi arriba quan gegants com Amazon, deixen de banda el seu paper de distribuidors de continguts i n’abracen un altre, encara més sorprenent: el de productors. D’aquesta manera, Amazon ha llançat un concurs a través de la seva filial Amazon Studios, per tal de produir series de televisió del gènere de comèdia i també d’infantil. El sistema és tan clar com atractiu per atrapar al talent. Des d’un lloc web, els guionistes poden proposar les seves idees, que, en cas de ser acceptades rebran una gran remuneració econòmica a banda de la producció. S’han rebut més de 2.000 idees de series de creadors de tot el món de les quals se’n produiran 6 capítols pilot. A més, a data d’avui, Amazon Studios ha rebut més de 7.000 guions de potencianls pel·lícules i ja té 15 films en projecte.
De fet, aquest és el mateix enfoc que Amazon ha fet en el sector del llibre amb el seu Kindle Direct Publishing, que permet que els escriptors puguin editar i publicar el seus llibres directament a través d’un senzill sistema digital i sense passar pel tradicional circuit editorial.
Les regles del joc en el sector audiovisual estan a punt de canviar definitivament. Les produccions s’hauran d’acostumar a recorrer un altre tipus de circuits de finançament que fins ara mai s’haurien imaginat, per tal de poder ser una realitat.