Google acaba de complir 14 anys convertida en la més gran empresa mundial de la nova economia digital. La companyia es va fundar un 4 de setembre de 1998 i el cercador es va estrenar oficialment el 27 de setembre del mateix any. Precisament el cercador, l’emblema de Google, va ser el projecte de la tesi doctoral dels dos fundadors de la companyia, Larry Page y Sergey Brin. Catorze anys més tard, marques com Android, Chrome, YouTube, Gmail, Google Maps o Google Drive, estan presents de forma permanent en la vida diària de milers de milons de persones a tot el món.
En un anàlisi objectiu de l’èxit aclaparador de Google resulta impossible destriar quines estratègies han estat clarament planificades i quines han estat fruit de ser presents al lloc indicat al moment oportú. Però no hi ha cap dubte que és pràcticament impossible trobar un cas històric amb una sèrie encadenada de decisions empresarials tan encertades per a la creació de nous models de negoci.
Google va generar uns ingressos de prop de 38 mil milions de dòlars el passat 2011 i la major part provenen de la publicitat. L’enfoc de la publicitat orientada a les cerques, cada vegada més personalitzada i amb una alta variabilitat dels costos per l’anunciant en funció de l’èxit, ha batut tota la indústria publicitària tradicionat a la xarxa. Més de la meitat de la despesa en publicitat mundial a internet es dedica als anuncis apareguts en els cercadors. I Google, en aquest terreny, no té rival. A l’igual que a l’hora d’escollir els seus companys de viatge; ha tingut acords profunds amb companyies tan diverses com Apple, Samsung o Asus. I Greenpeace l’acaba d’anomenar l’empresa líder mundial en l’àmbit de la sostenibilitat.
Durant aquests 14 anys de vida, Google ha apostat per tot tipus de projectes altament innovadors, molts dels quals no han tingut una funció clara en els seus inicis; alguns han acabat sent altament rendibles i d’altres han acabat com a fracassos absoluts. Últimament han parlat de cotxes sense conductor, viatges espacials i les ulleres de realitat augmentada. Els prop de 55 mil treballadors de la companyia viuen en un entorn d’innovació i expansió constant que, en teoria, facilita la creació de totes aquestes noves propostes.
Soprenentment, Google ha estat capaç de fer oblidar a la majoria de l’opinió pública que la seva activitat està molt a prop del monopoli. Té un domini absolut en el mercat de publicitat digital en cercadors, ara també en els formats de vídeo i, a més, els seus productes venen instal·lats per defecte en la majoria de dispositius electrònics de consum. Tot i això, ha pogut evitar entrar en l’espiral d’investigacions antimonopolístiques que tants mals de cap han donat a empreses com Microsoft. I és que, contràriament a Microsoft, Google ha sabut fer-se veure als ulls del món com una empresa positiva i amb bones intencions. Tot un èxit de comunicació i relacions públiques i, segurament, un dels mèrits empresarials més grans d’aquest gegant de la nova economia digital.