Vostè és aquí

Una de les característiques més polèmiques del nou sistema operatiu per a dispositius mòbils d’Apple és la renovació total del sistema de mapes. El sistema operatiu iOS 6 s’ha actualitzat a la majoria de dispositius d’Apple que hi són compatibles i, a més, arriba instal·lat per defecte en tots els nous telèfons intel·ligents iPhone 5. Això vol dir que la guerra empresarial entre Apple i Google ha arribat de forma evident a milions d’usuaris d’arreu del món a través de l’aplicació dels mapes.

Aquest no és un tema menor. Els mapes, el sistema de localització, la recerca d’indicacions per arribar a destins conduïnt o caminant i la recomanació de negocis o serveis són un dels eixos fonamentals en l’ús dels dispositius mòbils. És per aquest motiu que les grans companyies de l’economia digital estan treballant, amb inversions milionàries, per liderar la tecnologia dels mapes i la localització.

Fins avui, a banda dels dispositius GPS, les marques que han dominat els serveis dels mapes digitals per al gran públic són Google i Nokia. Cadascuna amb un enfoc completament diferent. Google ha posat per davant el múscul creatiu i la gran capacitat d’inversió. Serveis de localització detallats, fotografies per satèl·lit i, sobretot, les fotografies reals dels carrers de la majoria de ciutats del món, fan del servei Google Maps una eina extremadament detallada i útil, en constant evolució.

Nokia, per la seva banda, ha partit des del principi d’una base molt més racional, efectiva i sòbria. Mapes segurament més avorrits que els de Google, però extremadament precisos i pràcics a l’hora d’ubicar-se i de buscar rutes a peu o en cotxe.

Apple ha decidit posar en marxa la seva aplicació de mapes per fer desaparèixer Google com a sistema estàndard dels seus dispositius. I ho ha fet amb un servei encara poc madur que ha generat crítiques massives per la manca de precisió i una allau de paròdies humorístiques a causa dels hilarants resultats que ofereix en molts casos. El servei d’Apple és bonic, té un efecte en tres dimensions que quan estigui afinat serà espectacular, però no s’acosta ni de bon tros a la precisió dels seus rivals.

Així doncs: Google per als dispositius Android, Apple per tots els aparells que fabrica i Nokia per al sistema Windows Phone de Microsoft i també pels dispositius d’Amazon. La guerra per oferir mapes i adreces als usuaris mòbils d’arreu del món té tres posicions que costarà de moure durant els pròxims anys.

Com a mínim, haurem d’esperar que no ens desorientin més del que ho estem. I si no, sempre ens quedaran els meravellosos mapes Alpina de Catalunya que tant havia disfrutat en la meva infantesa i adolescència d’excurins per la Garrotxa.

Una resposta a “Vostè és aquí

  1. He anat mirant un a un cadascun dels famosos errors dels mapes, i no n’he trobat cap! No sé si és que els d’Apple són molt ràpids a arreglar-ho o és que la gent se n’inventa el 99%.

    Els diaris ja no contrasten, he arribat a llegir articles a l’Ara i La Vanguardia basats precisament en les invencions humorístiques!

    No sé si és que ho estan arreglant tot molt ràpid o es que no està tant mal fet, però a mi, de moment, em va de perles.

    Bon Article!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s