El passat mes d’octubre RIM, l’empresa propietaria de Blackberry, anunciava la seva entrada al mercat dels tablets amb un aparell anomenat Blackberry Playbook. En un moment d’eferversència d’aquest tipus de productes gràcies a l’èxit en part inesperat de l’iPad, Blackberry es sumava a la llista d’empreses que estaven desenvolupant aquest tipus de dispositius, amb una diferència important. La gent de RIM apostaven per tenir un sistema operatiu propi, com el que tenen als telèfons, en lloc de sumar-se a la majoritària opció d’Android, com a competència unificada al lideratge d’Apple i el seu iOS.
L’aposta per un sistema operatiu propi era especialment arriscada tenint en compte que tothom coincideix en què la clau de l’èxit dels tablets no és l’aparell en si mateix, sinó les aplicacions que s’hi poden utilitzar. Si les empreses que realitzen aplicacions han de programar-les per triplicat, és previsible que per ajustar els costos senzillament les programin per a iPad i per a tabletes Android, deixant el sistema de Blackberry a part.
Aquest temor a quedar-se al marge dels millors programes ha fet que RIM anunciés aquesta setmana un canvi d’estratègia inesperat i sorprenent.
Aprofitant la campanya prèvia al llançament del Blackberry Playbook pels Estats Units i Canadà el pròxim 19 d’abril, s’ha fet públic que la tableta serà compatible amb aplicacions d’Android. Això fa que el mercat d’aplicacions que els usuaris del nou aparell podran accedir es multipliqui de forma espectacular, fent del nou aparell, una compra molt més atractiva.
Els rumors sobre la possible compatibilitat d’Android amb la Blackberry Playbook van començar a sonar a principis d’aquest any i es van fer evidents arran de les fredes reaccions que va despertar el nou aparell entre els periodistes especialitzats que el van provar al Mobile World Congress de Barcelona.
Aquesta operació és especialment trascendent pel que fa a les xifres de quota de mercat que el sistema operatiu Android assolirà amb aquest llançament, sumant l’aparell de Blackberry a les apostes ja existents de Motorola, Samsung o HTC.
De totes maneres, queden alguns dubtes al voltant d’aquesta compatibilitat que s’hauran d’aclarir durant les pròximes setmanes. No està clar com es veuràn les aplicacions d’Android damunt del nou aparell i si el seu funcionament serà fluid. Tampoc està clar quines dimensions de pantalla utilitzarà ni quan serà compatible amb la versió més nova d’Android.
Per si no hi hagués prous preguntes, les empreses creadores de programes es pregunten per què RIM llença al mercat un aparell sense fer públic el kit de desenvolupament fins a l’estiu. Ningú, a banda d’unes poques companyies seleccionades podrà fer aplicacions per a la nova màquina amb el llenguatge que li és propi.
A nivell de negoci, RIM ha deixat clar que vol controlar quines aplicacions es venen pels seus aparells a través del seu propi mercat, conegut com a Blackberry App World, i no permetrà que es descarreguin a través del mercat digital Android Market.
Posicionaments arriscats i canvis d’última hora en empreses que fa poc temps tenien molt clares les seves fulles de ruta. Un altre clar exemple que fins i tot els més grans, no saben quin és el camí a seguir.