Matar al missatger

 

Les aplicacions de missatgeria electrònica s’han transformat una eina estàndard de comunicació amb una velocitat impressionant. Pràcticament no recordem com era el món sense Whatsapp. Aquells missatges SMS que s’havien de pagar a preu d’or però que, tot i això, sortien més econòmics que les trucades, han quedat pràcticament oblidats en unes tarifes planes que pràcticament ningú fa servir. Les companyies de telecomunicacions han quedat fora de joc ràpidament i sense cap capacitat de reacció davant les eines de comunicació que, utilitzant les seves xarxes de dades, han creat fins i tot una nova forma de comunicar-se. De fet, l’aposta unitària de les principals empreses de telecomunicacions del món per fer front a les apps de missatges va ser un projecte fallit anomenat Joyn. El mes de desembre de l’any 2012 publicava en aquest bloc aquest article on s’explicava la complexitat de moment per les empreses de telecomunicacions en aquest àmbit.

El més interessant de les aplicacions de missatgeria és que en sí mateixes també viuen un procés accelerat de transformació. El que fa pocs anys eren simples serveis per intercanviar textos, imatges i algun emoji han evolucionat en autèntics ecosistemes on s’hi poden trobar des de videojocs fins a tot tipus de serveis. La cultura i els hàbits de comunicació han marcat, al mateix temps, dos grans models: l’occidental (Whatsapp, etc.) i l’oriental (LINE, etc.). Això també genera engendres híbrids com Snapchat, aquesta aplicació que no es podria col·locar exclusivament ni en l’àmbit de les xarxes socials ni en els de les aplicacions de missatgeria.

Cada mes centenars de milions d’usuaris es connecten de forma activa a les aplicacions de missatgeria. Una de les dates clau en aquest creixement es va produir el passat 2015 quan per primera vegada (i sembla que de forma definitiva) els usuaris actius d’apps de missatgeria van superar els usuaris actius de les xarxes socials. Són més de 3.000 milions d’usuaris actius cada mes, i a tot el planeta hi viuen 7.000 milions de persones. De fet, les persones són la base del model de negoci de totes les empreses que gestionen els nostres missatges. Facebook va comprar Whatsapp l’any 2014 per 19.000 milions de dòlars. En aquell moment, Whatsapp s’havia fundat feia 5 anys, tenia 55 treballadors i 450 milions d’usuaris actius cada mes. O sigui que Facebook va pagar 42 dòlars per cada usuari que Whatsapp tenia en aquell moment. Aquest és el preu d’una persona, digital.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s