Video Killed the Radio Star II

 

Segurament a moltes de les persones que han crescut amb les cintes de videocasset VHS corrent per casa els farà sentir grans aquesta notícia: la setmana passada després d’un llarg procés de decadència es va anunciar que aquest mes de juliol es deixaran de fabricar reproductors VHS. L’empresa japonesa Funai Electric va anunciar que a causa de la baixada constant de vendes deixava de fabricar un aparell que ha format part de la nostra societat durant les darreres dècades.

Durant els primers anys de la dècada dels 80 es va viure una lluita aferrissada per definir quin seria el format de vídeo domèstic estàndard arreu del món. Hi havia diversos sistemes en lluita: el Video2000, el Betamax i el VHS van ser els sistemes més extesos. Finalment, després d’una intensa lluita, el VHS es va convertir en el format en què tot el món va distribuir i veure vídeos a casa.

Es fa difícil d’imaginar en l’era de YouTube i de l’streaming de vídeo en alta definició que fa només 30 anys el Tribunal Suprem dels Estats Units va haver de resoldre en favor de Sony una demanda que li havia interposat Universal amb l’objectiu de prohibir els videograbadors a la llar. El tribunal, aleshores, va parlar per primera vegada de “time-shifting” un concepte que avançava unes quantes dècades el moment que vivim avui amb les plataformes digitals que ens permeten veure els continguts audiovisuals que volem, quan volem. Encara és més curiós que avui, Sony i Universal són els socis de referència de VEVO, una gran plataforma global de música en forma de videoclips.

De totes maneres, l’aturada de producció d’una tecnologia no suposa en absolut la seva desaparició. Que els ho preguntin als discos de vinil, les fotografies Polaroid o fins i tot el video Super8. Hi ha molts col·lectius artístics i moltíssima gent que torna als formats analògics buscant reproduir les experiències originals. Ara, doncs, és el moment per treure la pols als vells reproductors i a les cintes VHS per tenir-les ben a punt per posar-les a E-Bay quan sigui el moment. Han passat a ser, oficialment, antiguitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s