Els senyors del ferro

Una de les curioses tendències de les gans companyies de l’economia digital durant els darrers anys és el de convertir-se en fabricants de dispositius. És especialment rellevant, tenint en compte que són companyies que han nascut a partir del poder d’ubiquitat que genera internet i la baixa necessitat de crear productes físics propis. Uns productes que, en el mercat de l’electrònica de consum, acostumen a ser complexos i fruit de grans pèrdues si les decisions que es prenen no són les adequades.

Aquest és el camí que estan seguint Google i també Amazon, cada vegada de forma més seriosa. Google va presentar fa pocs dies la seva tauleta tàctil Nexus 7, que comercialitzarà a tot el món. En el camp dels dispositius, Amazon va apostar fort pel lector de tinta electrònica Kindle i, posteriorment, amb l’èxit de l’iPad, va tornar a doblar l’aposta amb el Kindle Fire, tot un èxit de vendes als Estats Units i encara pendent del seu llançament a casa nostra.

De totes maneres, l’aparell més important a data d’avui per àmbit de cobertura a nivell global és el telèfon mòbil. En aquest sentit, Google fa temps que treballa amb els seus models Nexus i fa uns mesos va decidir comprar tota la divisió mòbil de Motorola, l’empresa que va inventar el telèfon mòbil per a l’ús massiu. Tot i que la versió oficial és que Google no està tan interessada en la venda d’aparells com en la introducció al mercat dels seus serveis digitals. El que està clar és que la compra de Motorola Mobile i totes les seves patents possicionen a l’empres de Larry Page com una potencia al mercat dels telèfons mòbils.

Si Google ha comprat Motorola, però de moment ha utilitzat empreses com HTC o Samsung per fer el seus telèfons mòbils, Amazon està preparant el seu propi telèfon intel.ligent a través de Foxxcon, el gegant de la fabricació d’electrònica per a tercers que fabrica tots els aparells d’Apple com l’iPhone i l’iPad. Amazon no ha manifestat res de forma oficial, però alguns dels principals analistes del sector han explicat que a finals d’any, l’empesa de Jeff Bezos podria posar al mercat un nou telèfon que completaria la familia dels dispositius mòbils marca Amazon o Kindle.

L’objectiu de poder fabricar aparells no és massa difícil d’entreveure. Apple ha fet els seus propis aparells i els seus programes i les coses els han anat molt bé. Google i Amazon tenen clar que el mercat dels continguts digitals estarà controlat pels propietaris de les botigues d’aplicacions i dels propis continguts. I els propietaris de les botigues sempre hauran de passar pels fabricants dels dispositius.

Així doncs, si els gegants de la nova economia digital, ubiqua i etèria volen ser algú a tenir en compte han de passar, els agradi o no, per convertir-se en fabricants i distribuidors d’aparells físics.  S’ha de tornar a passar pel ferro per poder vendre bits a bon preu i fer negoci amb ells.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s