La bena i la ferida dels mitjans impresos

Els mitjans de comunicació impresos, bàsicament premsa diària i revistes, estan afrontant de múltples formes el pas dels seus lectors tradicionals de paper al suport digital. En el cas dels diaris, la distribució del mateix contingut de paper a través de mitjans digitals no ha assolit èxits importants, ja que la majoria dels seus continguts es poden trobar molt més actualitzats, en un format més atractiu i de forma gratuïta en la majora part de les seves pàgines web. Algunes propostes de quiosc digital estan treballant la via del valor afegit, oferint el diari de paper en format digital per ser llegit en una tauleta tàctil just al mateix moment que va a la impremta o oferint les edicions regionals que de vegades són difícils d’aconseguir. De totes maneres, de moment, els resultats són discrets. El cas de les revistes permet respirar un cert optimisme, ja que els seus continguts no s’han distribuit de forma gratuïta com en el cas de la premsa diària, i el seu contingut manté un valor elevat per part dels seus lectors.

Sigui com sigui, la indústria sempre es mou més lenta que els usuaris independents. I des de fa temps, la web YouKioske.com permetia veure de forma gratuita, còmoda i ràpida la majoria de mitjans de comunicació impresos (diaris i revistes) que es poden comprar a casa nostra. Una pàgina que complia molts requisits de bona navegació, bona usabilitat i adaptació de les necessitats de l’usuari, però amb un gran problema al darrere: no tenia els drets per a reproduir els continguts.

En una versió reduida i espanyola de l’afer Megaupload, els responsables de la pàgina YouKioske.com han estat detinguts per ordre de l’Audiència Nacional que els acusa d’enriquir-se a partir de continguts reproduïts de forma il·legal. Des de princpis d’any, els propietaris de la pàgina havien omès l’ordre de tancar la seva web dictada per un jutge d’Alacant. El complicat entramat d’empreses i països que hi havia darrera la web faran que el cas sigui complex i de resolució incerta. Però tal com s’anunciava, el 2012 està resultat l’any de les lleis i de les accions policials decidides contra la distribució de continguts sense el permís dels seus propietaris a la xarxa.

La mateixa setmana de la detenció dels responsables de YouKioske, Google ha anuciat que posa en marxa el sistema de subscripcions a través de la seva botiga digital. Aquest és un servei que Apple fa temps que va integrar a la seva AppStore i que permet als editors de diaris o de revistes cobrar subscripcions als seus usuaris. De moment, a través de Google Play només es podran fer subscripcions mensuals o anuals, però s’obre la porta cap a la normalització del consum de continguts en suports digitals. Google, a l’igual que Apple, es quedarà el 30% de marge de benefici en totes les subscripcions.

Ara, com sempre, la clau estarà en la política a l’hora de marcar els preus i la seva adaptació als usos i interessos de l’usuari digital. Una bona gestió de les eines que comencen a haver-hi a disposició dels usuaris pot fer que casos com el de YouKiosque no tornin a existir. Però no per l’acció repressiva de la justícia i la policia, sinó perquè s’haurà trobat un bon camí capaç de satisfer als usuaris que tenen ganes de llegir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s