De forma simètrica però no coordinada, la Comissió Europea i el govern dels Estats Units han posat en marxa profundes investigacions per posar en evidència el que seria una trama conspiratòria d’alguns dels principals editorials del món per fixar el preu dels llibres electrònics i eliminar, d’aquesta manera, la competència. Al centre d’aquestes investigacions, a banda de grups editorials també hi ha Apple, que, de fet, és l’agent més important de venda de productes culturals a data d’avui.
La Comissió Europea, responsable de garantir la competència a la Unió Europea, va obrir fa uns mesos la investigació considerant que els editorials i Apple havien tancat acords il.legals en els quals a través de contractes definien com s’havien de fixar els preus dels llibres electrònics de forma conjunta. L’objectiu d’aquests acords era aconseguir que als distribuidors minoristes no els fos possible aplicar els preus que destigessin, la qual cosa hauria influit en els preus de venda dels llibres electrònics afectant als consumidors.
En el cas de la investigació del govern nord-americà, les acusacions van més enllà. Manifesten que un dels principals objectius de l’acord entre els editors i Apple era lluitar contra l’estratègia agressiva de preus baixos que Amazon havia iniciat per tal de reforçar la presència al mercat i en especial dels seus aparells Kindle.
El punt de trobada entre els grans editorials i Apple es va produir, segons la investigació, en el moment en què Apple estava a punt de llançar l’iPad i els editors estaven treballant per limitar la capacitat de venda d’Amazon. S’assegura que aquests acords presos de forma il.legal haurien suposat que els usaris gastessin molt més del que el mateix mercat hagués delimitat a l’hora de comprar els seus llibres.
Els grups editorials implicats a les dues bandes de l’Atlàntic són entre d’altres, Macmillan, Penguin, Hachette, HarperCollins i Simon & Schuster, i en la majoria dels casos, juntament amb Apple, ja estan negociant amb la Comissió Europea i el departament de justícia dels Estats Units per arribar a un acord previ al judici.
El preu dels llibres ha estat un element controvertit des de fa molt de temps, especialment en el cas de les legislacions de països europeus, on el llibre físic té un preu fixe i uns impostos reduits. Aquestes lleis, en principi, pretenen defensar tota la cadena de valor del món editorial.
De totes maneres, aquesta cadena de valor ja fa temps que s’està començant a trencar al món del llibre digital. I aquests acords entre grups editorials, formals o tàcits, no fan res més que demostrar la desorientació i la resistència a uns canvis que són irreversibles.