Segurament un dels anuncis menys sorprenent, però més rellevants, del passat Mobile World Congress va ser el de la posada en marxa del servei RCSe. Feia mesos que el conegut com a G5 de les telecomunicacions europees (format per Telefonica, Orange, Vodafone, Deutsche Telekom i Telecom Italia) havien posat l’esdeveniment de Barcelona com a l’objectiu per a la presentació del servei en actiu. Aquest estàndard, creat pel cos industrial de la GSMA, ha estat batejat amb les inicials de Rich Communication Suite Enahed i es posiciona com a la gran esperança per part de les grans companyies de telecomunicacions de cara a no perdre el control del que passa a través dels dispositius mòbils amb el que es coneix com a comunicació IP.
El servei ofereix comunicació directa entre tots els usuaris d’aquestes companyies si el sistema operatiu del seu telèfon intel·ligent és Android, iOS o Windows Phone. Permet enviar missatges individuals o en grup aprofitant les llistes de contactes existents, fer connexions de veu, compartir vídeos, fer vídeotrucades, xatejar, enviaments en espera i geolocalització entre moltes d’altres funcions.
De totes maneres, per superar les implantadíssimes aplicacions com Whatsapp, GTalk, Viber, Skype i companyia farà falta un gran esforç en què el servei sigui pràctic i realment últil. Segurament, la carta de la seguretat i la privacitat jugarà un paper clau en l’èxit o fracàs de la tecnologia RCSe. Segons les companyies de telecomunicacions, només fent servir un sistema estàndard validat per elles mateixes, els usuaris poden estar tranquils amb el que es fa amb les seves dades.
L’any 2012 serà una cursa a vida o mort per aquest nou estàndard de comunicació. A l’estat espanyol es posarà en marxa immediatament per part dels tres grans operadors majoritaris Telefònica, Orange i Vodafone, però deixarà a marge els usuaris de les altres companyies de telefonia. Així doncs, d’entrada, sembla que no serà suficientment universal com per poder competir amb les actuals aplicacions.
De totes maneres, tampoc hem d’oblidar que són les companyies de telecomunicacions les que tenen el control del que passa per les seves xarxes, i en una guerra d’interessos, probablement tenen les de guanyar. Sigui com sigui, l’enfoc que hauran de fer per tenir probabilitats d’èxit s’haurà de concentrar en dos punts: oferir el servei RCS de forma que sigui percebut com a gratuït per part dels usuaris i assegurar que el sistema funciona perfectament en els nous dispositius, però sobretot, en els dispositius que ja hi ha al mercat.
Les experiències passades del mateix estil, fent treballar plegades les grans companyies del sector no han estat precisament un èxit. Però, com a mínim pel G5, la possibilitat de perdre la centralitat en les comunicacions basades en IP a través dels mòbils hauria de ser prou important com per deixar de banda la competència del dia a dia.