Lleons, finestres i gominoles

Els sistemes operatius formen part de l’ecosistema a través del qual nosaltres ens relacionem amb els dispositius tecnològics. Però són molt més que això. Són el primer portal a través del qual nosaltres ens relacionem amb la xarxa, amb els seus continguts i amb les seves oportunitats de negoci. És per això que les principals empreses de l’economia digital lluiten per imposar el seu sistema en el màxim nombre d’aparells possible. I el repte, en aquests moments, és la capacitat de ser multiplataforma.

Apple acaba de presentar el que serà el nou sistema operatiu OSX Mountain Lion, la que correspondria a la novena generació d’aquest sistema, amb una clara voluntat d’ubiquitat. De fet, el nou sistema demostra una clara aproximació dels ordinadors Mac a serveis i programes que fins ara tenien els iPhone o iPad. D’aquesta manera, els usuaris del nou sistema operatiu tindran un centre de notificacions que integrarà les aplicacions missatges, calendaris o anotacions, al mateix temps que incorporarà el centre de jocs per a l’entreteniment digital i una profunda integració amb iCloud.

La presentació pràcticament sorpresa s’enmarca dins el moment en què Microsoft sembla que està aconseguint un ressò important gràcies a les expectatives generades pel Windows 8. El nou sistema operatiu de Microsoft parteix amb l’avantatge de ser l’hereu del sistema més utilitzat a tot el món des de fa dècades i amb les bones sensacions que està generant la interfície quadriculada anomanada Metro. Windows 8 coincideix amb una clara voluntat multiplataforma, adaptant els programes i les dinàmiques de treball per generar els mínims canvis possibles a l’usuari entre el telèfon mòbil, el tablet i l’ordinador.

Per acabar-ho d’arrodonir, una filtració ha permès saber les primeres dades sobre el nou sistema operatiu de Google. Es tracta de l’Android Jelly Bean, la cinquena versió del sistema Android. No deixa de resultar estrany que ja es parli del successor de l’actual Ice Cream Sandwich, quan aquest encara no està pràcticament instal.lat enlloc. Només s’entén dins aquesta lluita per posicionar-se en l’entorn dels sistemes operatius líders del mercat. El nou Android estaria pensat per poder compatibilitzar tabletes, ordinadors portàtils i telèfons mòbils. Fins i tot s’està especulant amb la possibilitat que el nou Android es pugui compatibilitzar amb el Windows 8, possibilitant passar d’un sistema operatiu a l’altre sense apagar l’aparell.

Els tres sistemes operatius (OSX Mountain Lion, Windows 8 i Android Jelly Bean) arribaran al gran públic al llarg d’aquest 2012. I sembla que les possibilitats estan més obertes que mai per tots tres. L’altre gran interrogant serà veure quin paper tenen en aquest món de dispositius cada vegada més tancats els sistemes operatius de lliure distribució basats en Linux i els seus grups de treball.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s