Nintendo segueix el camí de Sega

Nintendo ha entrat en una espiral negativa de la qual li resultarà molt difícil sortir. Per primera vegada en pràcticament 30 anys, la multinacional japonesa ha previst tancar l’any fiscal en pèrdues. Falten poques setmanes per tancar l’any fiscal japonès i les xifres no han millorat de forma suficient com per fer girar una perspectiva negativa que ja s’anunciava fa més d’un any.Un dels elements clau per entendre la devallada de Nintendo és el fracàs econòmic que ha suposat la seva consola portàtil 3DS. Paradoxalment, la 3DS manté amb unes xifres espectaculars per un producte d’electrònica de consum. Ha venut més d’11 milions d’unitats arreu del món (330.000 de les quals a l’estat espanyol). Però les pervisions comptaven superar els 16 milions en un any i, a més, amb un preu superior.

Satoru Iwata, el president de Nintendo, va prendre una decisió radical veien el mal ritme de vendes mesos després de la sortida al mercat de la 3DS. En una acció inèdita en la història de l’entreteniment digital, va rebaixar entre un 30 i un 40% depenent dels mercats el preu de la consola. Aquesta acció sumada a l’aparició de dos jocs de la franquícia estrella de la marca (Super Mario Land 3D i Super Mario Kart 7), ha aconseguit millorar les dades recents, però no de forma suficient com per corregir un any negre econòmicament parlant.

Els telèfons mòbils estan substituint de forma implacable les consoles portàtils com a dispositiu pels videojocs. Sagues com Sonic, Grand Theft Auto, Street Figher, Assassins Creed o els Sims s’han adaptat magníficament als nous smartphones. Això sense comptar amb els èxits nadius com Angry Birds i companyia, amb un ventall de públic amplíssim al qual fins ara només havia arribat la companyia de Kyoto. Això s’ha de sumar a la permanent fortalesa del yen davant la resta de divises i l’anunci de retirada del geni creatiu Shigeru Miyamoto, que està darrere dels grans èxits de la companyia.

Nintendo té un mal diagnòstic. Fa molt de temps que el té damunt la taula i sembla que els remeis que hi està trobant no acaben de trobar l’èxit del passat. Si finalment la 3DS no acaba sent una carta guanyadora ho decidiran especialment els nous títols que sortiran al mercat. El mateix que passarà amb l’enigmàtica Wii U prevista per finals d’any. Segurament les últimes possibilitats de salvació d’una companyia que està seguint perillosament el mateix camí que va marcar Sega, la seva eterna rival, fa més d’una dècada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s