Google no és gratis

Google ha presentat la seva nova política de privacitat unificada que permetrà unir les dades dels usuaris en més de 70 dels serveis que ofereix a l’actualitat. Fins ara els usuaris acceptaven un document sobre el permís d’utilització de les seves dades personals per cadascun dels serveis com Gmail, GTalk, Google+ o Picasa. A partir del dia 1 de març en canvi, tots els serveis de Google es relacionaran amb les dades dels seus usuaris a través d’un únic document. Evidentment, quedaran fora d’aquesta política unificada els serveis que no requereixen donar-se d’alta per poder ser utilitzats, com el cercador, Google Books o YouTube. Tampoc afectarà a l’activació dels telèfons Android.

La polèmica ha estat especialment rellevant perquè els serveis de Google són dels més utilitzats a la xarxa i han encadenat durant els darrers anys certes crisis important respecte la protecció de dades dels seus usuaris.

Alma Whitten és la directora de privacitat de Google i va ser fitxada just després de la crisi sobre aquest tema generada pels problemes amb el fracassat Google Buzz ara fa dos anys. Ella ha liderat un equip anomenat Grup de Treball de la Privacitat que ha estat el responsable de preparar la proposta que es posarà en marxa el mes de març. Aquest grup està format per experts en bases de dades, privacitat, geolocalització i publicitat.

Segons l’equip que ha desenvolupat el nou contracte, aquest servirà per poder oferir serveis millors i més personalitzats a l’usuari. A la pràctica, gràcies a aquest únic contracte, Google podrà integrar tota la informació personal i creuar-la per aprendre més de tots els seus usuaris. Sigui com sigui, aquest és un pas natural ja que, Google ha adquirit o comprat molts serveis al llarg dels anys en una política expansiva i atomitzada que, especialment amb l’aparició de Google+, han començat a convergir en un únic punt. De fet, l’empresa de Sergei Brin i Larry Page s’està acostant al concepte d’internet social d’una manera diferent de Facebook, però amb unes mateixies finalitats. Ningú dubta que Facebook és una xarxa que integra molts serveis sota un únic contracte de protecció de dades. El mateix acabarà passant amb Google.

I és que res és gratuit. En un món cada vegada més competitiu els costos poden ajustar-se, però és impossible regalar productes o serveis sense encaminar-se cap a la fallida empresarial. L’error segurament ha estat interpretar que els serveis que Google ofereix són gratuits. En realitat, els usuaris paguen els serveis que ofereix en forma d’exposició publicitària. Cada usuari fidelitzat als seus serveis és un potencial nucli d’impactes publicitaris que, gràcies a la personalització i identificació dels interessos i els hàbits, guanyen cada vegada més efectivitat i, per tant, més preu per de cara als anunciants. Aquest és el principal model de negoci de Google i sempre ho ha estat.

Una resposta a “Google no és gratis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s