Els telèfons mòbils cada vegada serveixen menys per fer trucades. Els correus electrònics i, sobretot, els serveis de missatgeria instantània han substituït gràcies a les tarifes planes gran part de les trucades que acostumàvem a realitzar. Whatsapp és segurament l’aplicació que més responsabilitat té en aquest canvi d’hàbits. Però la segueixen per mèrits i importància el Blackberry Messenger, el GTalk o iMessage. És en aquest punt, quan, una vegada celebrat el rèquiem pels antics SMS, les grans companyies de telecomunicacions estan treballant a contrarellotge per no quedar fora dels beneficis que aporten els missatges instantanis a través del mòbil.
Espanya serà el primer estat europeu on es posarà en marxa el sistema RCS-e (Rich Communication Suite Enhanced). Les operadores Movistar, Vodafone i Orange, han presentat conjuntament aquest nou sistema que permet, entre d’altres, establir un xat amb una persona o amb un grup de persones de forma instantània a través dels nostres telèfons mòbils. En aquest sistema es podran enviar arxius d’imatge, de so i de vídeo. I, fins i tot, es podrà compartir vídeo de forma simultània tal com si es tractés d’una vídeotrucada. Amb un sistema similar al que ha popularitzat el Whatsapp, els usuaris no hauràn de saber quins contactes de la seva agenda disposen del servei, sinó que el sistema els seleccionarà directament de la llista de contactes.
És evident que ningú vol quedar fora del negoci que han deixat buit els espectaculars ingressos que generaven els SMS. De totes maneres, els dubtes de la capacitat de reacció ràpida de les grans companyies estan més que fonamentats. De fet, aquest sistema RCS es va presentar l’any 2009 i no ha estat fins entrat el 2012 que les companyies han arribat a acords per poder compartir el sistema. Tampoc està clar, quasi tres anys després, quan hi haurà terminals al mercat realment preparats per gestionar aquest nou sistema de comunicació. A més, en un mercat que es mou tan ràpid com el de les aplicacions relacionades amb la comunicació, el posicionament és molt important. L’any 2009, ni Whatsapp, ni Blackberry Messenger ni cap dels serveis de missatgeria instantània tenia una quota de mercat important. Avui, aconseguir que els usuaris canviïn de servei serà difícil a no ser que hi hagi algun problema important.
Tot i això, el gran argument de defensa del nou sistema RCS davant d’altres és la seguretat. En teoria, aquest és un sistema segur i fiable perquè té el control de les companyies que gestionen la comunicació.
Sigui casualitat o no, aquests anuncis estan coincidint amb una de les crisis més importants a la curta història de Whasapp. Aquesta aplicació és la més descarregada de totes les aplicacions de pagament de la App Store i genera beneficis milionaris a Apple pel marge del 30% que el gegant americà es queda de totes les transaccions que es fan a la seva botiga. Tot i això, Apple ha decidit retirar de la seva botiga l’aplicació Whatsapp culpant-la de tenir seriosos problemes de seguretat. Els usuaris que tenen el Whatsapp instal.lat el poden cotinuar fent servir. Però ningú del pot descarregar de nou. Aquests problemes de seguretat greus porten molts mesos explicant-se a través de canals especialitzats però ha estat ara que la crisi ha explotat. Apple, per la seva banda, vol aconseguir posicionar de la millor manera el servei iMessage, concebut per comunicar els usuaris dels seus iPhone. De la mateixa manera que Samsung voldrà posicoinar el seu ChatOn.
Moltes casualitats juntes indiquen, de vegades una tendència o una operació coordinada. Les grans companyies fabricants de telèfons i de telecomunicacións han fixat el seu objectiu en el pastís que s’està menjant el Whatsapp.
Els nostres missatges no han estat mai a tants llocs i tant poc segurs com ara. Com diu la dita, val més tenir cura i ser amos dels nostres silencis abans que ser esclaus dels nostres missatges de text.