Dues formes de viure als núvols

El futur cada vegada més pròxim de la informàtica i les seves aplicacions passa pel cloud computing. Un concepte relativament recent, que a casa nostra s’ha traduit de forma literal com la computació al núvol.

Segurament, Google és l’empresa que més ha explotat les possiblitats de treballar a través d’aplicacions, serveis i magatzems de dades al núvol de cara al gran públic. Però ha estat Apple, una altra vegada, que de forma senzilla i literal, ha posat el nom del núvol a la primera plana de l’actualitat teconològica.

El nou servei presentat pel mateix Steve Jobs, sota el nom d’iCloud, porta la visió d’Apple del núvol a tot l’univers d’aparells i sistemes operatius de la marca.

De totes maneres, què es pot fer amb iCloud? D’entrada és un servei gratuït per tots els usuaris d’Apple que et permet escoltar des de qualsevol dispositiu la música que s’hagi comprat a través d’iTunes. A més, através d’un servei anomenat iTunes Match, per un cost anual de 25 dòlars, els usuaris podran tenir al núvol tota la música de la seva biblioteca disponible des del telèfon mòbil, tabletes o ordinadors.

Els correus electrònics, els contactes i les cites a l’agenda estaran sempre actualitzades i sincronitzades des de qualsevol aparell. A més, totes les aplicacions que s’hagin descarregat, es guardaran en una còpia de seguretat al núvol per poder-ne disposar sempre que sigui necessari. I finalment, cada usuari d’iCloud tindrà 5 Gb gratuïts, al marge de tots els continguts de música, fotografies i agendes, per tal d’utilitzar guardant documents personals.

La visió del núvol de Google i la visió del núvol d’Apple són completament diferents. Google centra tots els seus esforços fer que la web i els navegadors siguin el centre de l’activitat. Apple fa que els protagonistes siguin els programes i que tot el que té a veure amb la xarxa, la sincronització i la connectivitat, passi desaparcebut de forma completament integrada.

Google és una empresa nascuda a la xarxa i viu de forma completa en ella. Apple és una empresa d’electrònica de consum i de programació i potencia els seus punts més forts. Totes dues visions són vàlides i tenen avantatges i inconvenients.

El que queda fora d’aquest panorama de forma evident és Microsoft, que veu com Apple l’avança una altra vegada prenent la mateixa filosofia del núvol que Bill Gates defensava fa més de 10 anys i que la companyia ha estat incapaç de tirar endavant.

Una resposta a “Dues formes de viure als núvols

  1. Hola Jordi,

    i perquè no parles de eyeOS. Una empresa catalana que fa anys que treballen en això… i no els va malament! 😉

    Crec que apple pel simple fet de treure un producte ja tothom se’l mira amb uns ulls diferents. Això és bo… però també hauríem de mirar si a casa nostra hi ha coses semblants (i/o millors!)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s