L’última oportunitat de Microsoft

Microsoft està fent segurament un dels esforços més grans que ha fet una companyia de les seves dimensions per adaptar-se a la realitat i, sobretot, reescriure el futur. El president de la divisió Windows de Microsoft, Steve Sinofsky, acaba de presentar les primeres imatges i característiques del Windows 8.

Amb la lentitud de moviments que suposa ser una de les empreses líders més veteranes en el món de la informàtica de consum, amb una velocitat de creuer difícil d’aturar i encara més de fer girar cap a altres rumbs. La Microsoft post Bill Gates, liderada per Steve Ballmer, està, dibuixant una estratègia que sembla que tenir tot el sentit del món. Windows 8 seria la unió en un únic sistema de base dels ordinadors de sobretaula, les tabletes, les consoles de videojocs, els reproductors de música, els telèfons mòbils i el núvol.

Des de la mateixa companyia asseguren que el Windows 8 suposa un salt tan important com el que es va fer a principis dels anys 90, quan es va decidir substituir el sistema DOS pel Windows. Aquest procés de canvi va suposar a Microsoft una feina de pràcticament 15 anys, que són els que van passar fins que el Windows XP va deixar de ser un sistema, com els anteriors que, tot i ser Windows, treballaven amb la base al clàssic DOS de Microsoft.

El canvi del Windows 8, serà similar. El sistema operatiu tindrà un aspecte completament nou, pensat per ser navegat de forma tàctil des de les tabletes o des dels dispostitus mòbils. Despareix el concepte d’escriptori i de les seves icones com l’hem conegut fins ara. La navegació pels continguts, siguin de feina o d’entreteniment es fa més intuitiva. El model de programació estarà basat en la tecnologia HMTL5 i Javascript, que conformen la majoria de la programació d’aplicacions del present i futur a curt termini de la xarxa.

De totes maneres, Windows vol jugar sobre segur. Permetrà a tots els ususaris utilitzar, si ho decideixen un aspecte molt similar al Windows de tota la vida per tal de fer el salt menys traumàtic.

Tres punts clau poden definir l’èxit o el fracàs d’aquesta revolució anomenada Windows 8. La situació actual fa que un sistema com aquest que utilitza els ordinadors ja existents i demana pocs canvis de maquinaria sigui el preferit per usuaris i per empreses. En segon lloc, el fet de ser multiplataforma i funcionar amb tot tipus d’ordinadors i tabletes li dona una avantatge competitiva evident davant dels sistemes i aparells d’Apple. I finalment, el preu, ja que si moltes marques fabriquen aparells que utilitzen el sistema operatiu, la seva competència beneficia al consumidor. De fet aquesta és la clau de per què Android fa temps que ha superat Apple en el lideratge dels sistemes operatius mòbils.

L’altra gran notícia que va deixar el president de Windows és que el llançament del nou sistema operatiu serà el pròxim any 2012. Tot un repte d’acceleració per a un gegant de peus lents com Microsoft. L’objectiu  d’aconseguir la unificació del sistema dels aparells electrònics que portem al damunt en un únic sistema és, segurament, l’única línia sòlida que està guiant Microsoft durant els últims anys.

L’acord estratègic amb Nokia, el reforç en el sector dels videojocs a través del sistema XBox i l’aprenentatge assolit després del fracàs del Windows Vista o de Zune, marquen les bases del què hauria de ser… una de les últimes oportunitats d’autèntic resorgiment de la companyia de Redmond.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s