Wall Street s’apunta a LinkedIn

LinkedIn, la xarxa social de l’àmbit professional més gran del món acaba de sortir a borsa amb una valoració que ha sorprès a pràcticament tothom. Fundada el 2002 per Reid Hoffman, la xarxa LinkedIn es va presentar oficialment al públic l’any 2003 i actualment compta amb més de 100 milions d’usuaris, Linkedin és la xarxa líder del mercat per damunt dels 30 milions de Viadeo o dels 10 milions d’usuaris de Xing.

LinkedIn està present comercialment a més de 200 països i està disponible en més de 8 idiomes. El seu model de negoci es basa en tres grans negocis que es divideixen a parts iguals l’entrada d’ingressos: les subscripcions personals, les solucions de màrqueting i les solucions per a recursos humans.

La sortida a borsa de LinkedIn es va preparar per a la setmana passada amb una gran espectativa des de Wall Street i també des de Silicon Valley. El preu de sortida que van fixar els bancs encarregats de la col.locació va ser de 45 dòlars per acció. Segons les mètriques utilitzades, la valoració global de l’empesa estaria al voltant dels 4.000 milions de dòlars.

A partir d’aquest moment, es va desencadenar la bogeria. Tot i que era d’esperar que just en el moment de la sortida el preu de l’acció tingués una tendència alcista, pocs podien imaginar que minuts abans d’obrir, canals especialitzats com Bloomberg ja parlaven de preus mitjos de prop de 80 dòlars.Però la cosa va anar a més, durant la primera jornada les accions de LinkedIn van arribar a costar 120 dòlars i no va ser fins al segon dia a la borsa que la muntanya russa es va estabilitzar al voltant dels 90 dòlars. Això significa, de totes maneres, doblar el preu de sortida i un autèntic èxit per una xarxa social.

Tot i ser un èxit formal, la sortida a borsa de LinkedIn deixa alguns interrogants. El primer, la por a una segona bombolla digital que sona cada vegada que una empresa de la nova economia surt a borsa o és adquirida per quanitats astronòmiques. El segon, si el paper dels bancs de Wall Street que van valorar tan a la baixa les accions ha estat del tot transparent. El tercer, com reaccionaran els propietaris de la part venuda de LinkedIn sabent que els bancs i els seus clients preferents s’han embutxacat els pràcticament 200 milions de dòlars de beneficis fruit del marge assolit els primers dies; uns diners que podrien haver anat a fer l’empresa més competitiva si la valoració inicial hagués estat més elevada.

Els que s’han mirat des de la proximitat l’efecte de la sortida a borsa de LinkedIn són els propietaris de Facebook. La xarxa social més gran del món fa temps que està preparant la seva sortida a borsa i l’èxit de la xarxa social per a professionals no pot fer res més que acabar d’animar-los.

Si la sortida de LinkedIn ha estat una bogeria, no ens podem ni imaginar què pot passar el dia que Facebook decideixi aterrar a Wall Street. En parlarem aviat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s