Les grans empreses de la nova economia digital tenen com a repte principal la creació d’un model de negoci que les faci rendibles. Empreses com Google, Facebook o Twitter han iniciat els seus negocis a partir d’objectius més o menys difosos, basats en captar una base de públic com més gran millor i fidelitzar-la als seus serveis. Posteriorment, es gestiona aquesta massa de públic com a suport publicitari o com a compradora de comerç electrònic.
Dins d’aquesta recerca de models rendibles per monetitzar els seus 600 milions d’usuaris Facebook ha anunciat aquesta setmana un pas sorprenent. Juntament amb la productora i distribuidora Warner Pictures, Facebook permetrà llogar pel.lícules a través de la seva pàgina. La primera serà la pel.lícula de “Batman, The Dark Knight”.
El funcionament del lloguer de pel.lícules a través de Facebook serà senzill. Una aplicació programada expressament per a l’ocasió permetrà poder accedir a la pàgina de la pel.lícula i cada usuari d’aquesta xarxa social la podrà llogar per 48 hores pagant 30 crèdits de Facebook. Aquesta moneda virtual, molt popular entre alguns usuaris gràcies a jocs com Farmville, tindria una equivalència amb la nostra moneda a raó d’un euro per cada deu crèdits de Facebook. Així doncs, el lloguer de la pel.lícula digital per dos dies costarà aproximadament uns tres euros.
En la presentació conjunta d’aquest nou servei entre Facebook i Warner s’ha deixat clar que es tracta d’una primera prova, una mena de test. Si els resultats són positius, ben aviat s’ampliarà el catàleg de pel.lícules per llogar i fins i tot s’oferirà la possibilitat d’adquirir-les de forma permanent. De fet, a data d’avui, Facebook és un dels primers proveïdors de continguts de vídeo mundial més enllà de Youtube.
El mercat del consum digital de continguts culturals com pel.lícules, televisió o música havia comptat fins ara amb intents de tots els grans de la nova economia. Apple, Microsoft, Google i Sony hi estant destinant fortes inversions. Però el sector de l’audiovisual, a més, compta amb dues empreses, Netflix i Hulu, que actualment lideren aquest mercat als Estats Units i que estan en plena fase d’expansió internacional.
L’entrada de Facebook en aquest sector pot suposar un cop dur per algunes de les companyies que estan intentant aconseguir una base inicial d’usuaris per a ser rendibles, ja que la xarxa social compta, d’entrada amb la comunitat d’usuaris més gran del món.
De totes maneres, Facebook no destaca per ser una empresa que es dediqui a crear continguts i serveis. La seva estratègia es centra més en aconseguir ingressar per cadascuna de les transaccions que terceres empreses fan a través dels seus canals. Per exemple, sembla imminent l’aparició d’una integració d’Amazon dins de Facebook com un primer pas per a la integració d’altres gegants del comerç electrónic.
Com en la majoria dels casos, l’èxit econòmic de les empreses de la nova economia digital només s’assolirà a través d’aconseguir ingressos analògics.
Molt interessant. Afegir simplement que algunes d’aquestes noves empreses d’Internet també tenen com a model de negoci arreplegar la informació dels seus usuaris per després vendre-la com si fos una mena d’estudis de mercat. Ara bé, no tinc clar si això també ho fan les grans empreses com Facebook de les quals fas menció en aquest article.
Felicitats per l’article! Un blog interessant, sí senyor! Esperarem més entrades. Salutacions (també per tu Albert!)