Fa temps que el buscador de Google ja no és el que era. El servei original a partir del qual es van posar els fonaments per la creació d’aquest gegant de la nova economia no funciona tan bé com abans. Els resultats no són tan clars i les recerques resulten més complicades. I Google hi vol posar remei abans que sigui massa tard.
Fa pocs dies es va anunciar que Google portarà a terme un canvi a fons del seu algoritme de recerca. Una fórmula secreta, pràcticament alquímica que, juntament amb la de la Coca-Cola, forma part de l’imaginari col.lectiu per la seva unicitat. Google canviarà sense canviar i això no és gens fàcil.
Els resultats a les recerques dels usuaris, que fa temps eren ràpids i efectius, s’han anat transformant amb el pas del temps i de forma pràcticament imperceptible en un marasme d’enllaços de poca utilitat. Cada vegada més queixes i més dures dels usuaris han arribat als enginyers de Google en aquest tema. Però de qui és la culpa? Què esta passant realment? Per què el millor buscador del món està deixant de funcionar bé?
Les respostes són múltiples. Però la clau està en la immensa quanitat de continguts que cada dia que passa s’afegeixen a la xarxa. El creixement en les dades que Google indexa és exponencial i això fa que cada vegada sigui més difícil distingir la rellevància entre els continguts.
El gran enemic dels buscadors són els que es coneix tècnicament com a “content farms” (o granges de continguts), llocs web que acumulen una gran quantitat de continguts pràcticament inútil o que senzillament es dediquen a copiar continguts d’altres webs de forma indiscriminada amb l’únic objectiu de sortir a Google en una bona posició. Si aquestes granges de continguts inútils, però massives, estan ben posicionades a Google, aconsegueixen una importantíssima quanitat de visites que els permet guanyar diners gràcies a la publicitat. El més paradoxal de l’assumpte és aquesta publicitat, en molts casos, està generada pel mateix sistema de publicitat de Google.
Les granges de continguts i les cada vegada més depuradeds tècniques de posicionament dels experts en el que es coneix com a SEO (posicionament en buscadors) han convertit Google en un buscador que ha perdut l’efectivitat que el va transformar en el líder indiscutible mundial. El nou sistema premiarà aquells webs amb continguts propis i més actualitzats, deixant de banda les webs dedicades a recopilar temes o senzillament, a hostatjar fòrums de tota mena.
El canvi radical de l’algoritme de recerca començarà a funcionar només als Estats Units i, poc a poc, es començarà a implementar a la resta del món. Segons fonts de la companyia el nou Google, serà exactament com el del principi, aquell buscador ràpid i efectiu que va enlluernar a usuaris que van deixar d’utilitzar Yahoo!, Altavista, Lycos, Webcrawler o qualsevol dels buscadors que existien al voltant de l’any 2000.
Google fa bé en afanyar-se a arreglar el seu buscador. De fet, tot el seu impressionant sistema empresarial no s’entendria sense aquest recuadre en blanc que dóna dues opcions, la de cercar i la de pensar que avui és el teu dia de sort.
Pel seu bé, que el botó que diu “avui em sento afortunat” els acompanyi.