El lladre virtual de Zynga

Aquesta passada setmana s’ha detingut a l’autor del que, segurament, ha estat el primer gran robatori de béns digitals de la història.

Les entitats bancàries que operen a través de la xarxa porten molt de temps experimentant amb tot tipus de delictes digitals que busquen desviar diners reals a través de la xarxa.  Però  la diferència amb el que ha viscut Zynga, l’empresa més gran de joc social del món, és que el robatori no s’ha realitzat sobre béns econòmics reals, sinó sobre la moneda virtual que aquesta companyia fa servir en els seus jocs. En total, una acció delictiva valorada amb més de 12 milions de dòlars que pot fer que el seu responsable, el hacker britànic Ashley Mitchell pugui acabar empresonat.
Zynga és una empresa fundada el passat 2007 amb seu a la ciutat nord-americana de San Francisco que lidera el mercat mundial del joc social especialment gràcies a l’èxit assolit amb jocs com Farmville o Cityville. En finalitzar el passat 2010 Zynga havia aconseguit uns ingressos superiors als 600 milions de dòlars i comptava amb més de 1500 treballadors en la seva plantilla.

L’èxit dels jocs de Zynga es basa, principalment, en la seva gran capacitat d’integració en l’entorn de Facebook. Farmville és un joc que permet que l’usuari es converteixi en un granger que ha de cuidar els seus cultius i el seu bestiar virtual per tal d’aconseguir progressar a l’entorn social de la xarxa. La gran aposta actual de Zynga és Cityville, el joc en línia amb més jugadors del món en aquests moments.

El model de negoci de Zynga es basa en el canvi de diners reals pel de béns virtuals. Així doncs, els usuaris canvien diners reals pagats amb targeta de crèdit per la moneda paral.lela dels seus jocs. Aquesta moneda paral.lela es pot canviar per productes virutals que milloren l’experiència del jugador.

El robatori descobert aquesta setmana s’havia dut a terme sobre les fitxes del jocs de Poker que Zynga està explotant amb èxit a nivell mundial. El hacker es va introduir als servidors de la companyia i va robar 400 mil milions de fitxes virtuals per a poder jugar al poker amb la intenció de revendre-les al mercat negre. Aquestes fitxes virtuals tenien un valor real aproximat de 12 milions de dòlars.

Hi ha molts dubtes legals que sorgeixen arran d’aquest gran robatori virtual. El primer de tots és evident: si la companyia pot crear tantes fitxes de poker virtuals com li vingui de gust, com es valora el robatori d’aquestes fitxes? Si aquestes fitxes són precisament virtuals, com es valoren al món real?

Les legislacions han d’avançar moltíssim per posar-se al dia de les múltiples activitats delictives que poden portar els nous canals d’entreteniment digital. Tot i això, el hacker britànic responsable del robatori ha estat detingut quan ja havia aconseguit generar prop de 100 mil euros al mercat negre.

Cada vegada més, els béns virtuals adquiriran més importancia en una societat que aposta per tenir moltes de les seves dades i dels seus continguts de treball i d’oci a la xarxa. Això ha de preocupar, especialment a les noves empreses que, com Zynga, veuen en aquest mercat virtual una immensa oportunitat de negoci global.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s