Les adreces d’internet s’estan acabant. Ja fa més d’un any que la Number Resource Organization va fer públic que només quedaven disponibles el 10% de les adreces amb el protocol IP4, el majoritari a la xarxa. Segons la NRO només quedaven adreces lliures per arribar a finals d’aquest 2011 i, per aquest motiu, feia una crida a l’inici a una mudança global al nou sistema d’adreces anomenat IP6.
Un any després, Google, Facebook i Yahoo! han anunciat la prova global més important de la història de la xarxa per fer un test sobre què passaria si les principals webs del món es passessin al nou protocol d’internet. El dia ja està marcat. Serà el pròxim 8 de juny. S’ha batejat com el World IPv6 Day.
Bàsicament, a data d’avui, hi ha dos protocols a internet que permeten el diàleg entre màquines. La principal diferència entre l’un i l’altre és la seva capacitat per generar adreces. El protocol IPv4 utilitza adreces de 32 bits i pot arribar a generar una 4.300 milions d’adreces úniques. El protocol IPv6 utilitza adreces de 128 bits i permetrà disposar de 340 sextilions d’adreces.
La història comença el 1977, quan Vinton Cerf, considerat un dels pares d’internet, va escollir les actuals adreces de 32 bits per un primer experiment de xarxes informàtiques. Segurament en aquell moment no s’hagués imaginat que 30 anys més tard aquells mateixos codis connectarien bilions de persones arreu del món, algunes de les quals utlitzarien dispositius mòbils molt més potents que els millors servidors dels que disposava als anys 70.
Durant aquest temps el protocol IPv4 ha funcionat correctament i ha permès l’expansió de xarxa de forma global, però ara que internet s’està quedant sense adreces el pas al nou IPv6 es fa absolutament necessari. El nou protocol permet poder tenir una solució a llarg termini. Fent possible que, per exemple, cadascun dels telèfons mòbils pugui tenir la seva pròpia i única adreça.
En el World IPv6 Day, Google, Facebook i Yahoo! s’uniran a les pàgines web més importants del món per realitzar un test dirigit per la Internet Society. Durant 24 hores aquestes companyies habilitaran el nou protocol a les seves webs. Mai abans s’ha realitzat una prova a tan gran escala i mai a la història el món havia estat tan interconnectat. Que companyies rivals d’aquest nivell s’uneixin en aquesta prova demostra la gravetat de la situació actual i la necessitat immediata de trobar-hi solució.
Segons els experts, la major part dels usuaris no notaran cap afectació en la seva activitat durant el dia de prova. En casos concrets es podran experimentar alguns problemes de connectivitat o d’alentiment de la xarxa.
Durant els mesos que falten pel dia D, les empreses implicades en la prova dedicaran part dels seus recursos de desenvolupament, de gestió de xarxes a treballar per minimitzar-ne els efectes. I també buscaran implicar a més empreses amb grans interessos a la xarxa perquè es sumin a la prova.
El 8 de juny d’aquest any serà una data clau pel futur de la xarxa. I els que només podrem actual com a espectadors, el que haurem de fer, com a mínim, és estar connectats.
A mi no deixa de semblar-me un clar exemple de manca de previsió. Si ja sabien que IPv4 se’ls quedava curt, perquè han esperat fins ara quan ja fa anys que existeix el protocol?