Com Excel va canviar el món

L’any 2010 vam celebrar els 25 anys del Windows. Amagat darrere d’aquesta data ha passat desaparcebut que, uns mesos abans, la mateixa companyia havia creat un programa que ha contribuit a canviar el món dels negocis de forma decisiva: el Microsoft Excel.

Va ser fa 25 anys quan un equip format per uns joveníssims Bill Gates, Steve Ballmer i Douglas Klunder van plantejar-se el repte de crear la fulla de càlcul definitiva.

Es pot considerar que les fulles de càlcul informàtiques tenen el seu punt de partida l’any 1978 amb un programa anomenat VisiCalc. Microsoft va crear la seva primera fulla de càlcul, anomenada Multiplan el 1982. Però el primer gran salt qualitatiu va arribar de la mà del popular programa Lotus 1-2-3, que funcionava perfectament sobre el sistema operatiu MS-DOS i unía en una sola aplicació les eines per calcular dades numèriques i convertir-les en gràfics.

Precisament, l’equip de Microsoft es va plantejar crear un programa de fulles de càlcul preparat per superar l’èxit del Lotus 1-2-3. Tot l’equip es va tancar durant tres dies a l’hotel Red Lion de Washington per crear les bases que marcarien el futur de les fulles de càlcul. Lluny dels centenars de persones que avui treballen en les aplicacions informàtiques, va ser un equip inicial de tres persones, que va augmentar fins a dotze en els trams finals, el que va programar la primera versió de l’Excel.

Des del punt de vista actual, no deixa de cridar l’atenció que la primera versió del Microsoft Excel es va programar i publicar per ser utilitzada en ordinadors Macintosh d’Apple. I aquest va ser un dels seus grans encerts per passar per davant als seus rivals. Microsoft va preveure l’èxit creixent dels sistemes operatius visuals i va apostar per crear el programa pel sistema operatiu d’Apple, a l’espera de la publiciació, a finals del mateix any de la primera versió del Windows.

Va ser el 30 de setembre de 1985, després d’una última nit d’intenses hores de treball, quan, tal com havien promès, les primeres escasses còpies de l’Excel 1.0 van poder-se comprar a les botigues de l’estat de Washington.

La lentitud de Lotus en portar la seva fulla de càlcul als sistemes operatius visuals van permetre a Microsoft col.locar-se com a líder en el camp del desenvolupament de fulles de càlcul per a ordinadors personals. Aquest èxit va contribuir a consolidar la companyia en el mercat de creació de software d’ofimàtica, un èxit que es culminaria amb el paquet Office amb altres programes tan populars com el Word, del 1981, i el Powerpoint del 1987.

Tal com ha fet amb tots els altres programes, l’estratègia comercial de Microsoft ha impulsat les vendes amb noves versions publicades de forma pràcticament periòdica cada dos anys. La versió més recent de l’Excel correspondria a la versió 14.0, tot i que porta el nom oficial d’Excel 2010.

El de l’Excel és un aniversari molt especial, sobretot per tots els relacionats amb el món de l’empresa i els negocis. Gràcies a les fulles de càlcul d’Excel s’han aconseguit facilitar les tasques de càlcul i previsió de resultats de tot tipus d’operacions i moltes companyies han pogut arribar a ser una realitat.

També, però, Douglas Klunder deia en una entrevista recent que gràcies a Excel també s’han comès errors espectaculars, ja que la facilitat a l’hora de realitzar operacions i a l’acabat final de la seva presentació pot fer semblar correctes i professionals les operacions més equivocades de la història de la gestió empresarial.

Sigui com sigui: Excel=permoltsanys*25

BONUS · Aquest és un senzill gràfic que explica de forma senzilla l’evolució del Microsoft Excel al llarg del temps i que permetrà als nostàlgics recordar els logotips clàssics del programa.
http://www.labnol.org/tech/microsoft-excel-timeline/12460/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s