Quan val Twitter?

La primera vegada que vaig sentir parlar de Twitter, la persona que me’l va explicar ho va fer amb una frase clarivident. Em va dir: “Twitter és una aplicació fantàstica la qual encara ningú sap perquè serveix”. Això era l’any 2007. Tota una eternitat en el món dels negocis digitals. I el més interessant és que encara avui aquella frase de presentació continua essent plenament vigent. Twitter és moltes coses i cap de concreta i, el més greu de tot, encara no té un model de negoci clar.

Aquesta indefinició, de totes maneres, no ha fet enrere els inversors privats que aquesta setmana han valorat l’empresa propietaria de Twitter en més de 2.800 milions d’euros per aconseguir una ampliació de capital de més de 151 milions d’euros que li han de permetre guanyar temps i seguir treballant a la recerca de la rendibilitat.

Twitter tancarà l’any 2010 amb una xifra superior als 25.000 milions de missatges enviats per part dels seus usuaris. Una xifra que no ha deixat de creixer exponencialment des de la seva creació. En aquests moments, l’empresa creu que aproximadament cada mes compta amb 175 milions d’usuaris que es connecten als seu servei a través de la web i dels diversos dispositius mòbils pels quals té aplicació.

La preocupació dels seus directius està centrada en dos àmbits diferents. Per una banda, l’evolució de l’audiència. De fet, durant les darreres setmanes s’ha notat un aparent estancament en els usuaris provinents dels Estats Units, una tendència que no es correspon amb el que passa a la resta del món, on Twitter no para de créixer.

Per altra banda, el gran motiu de preocupació és la creació d’un model de negoci viable. És possible tenir un dels serveis de comunicació més utilitzats del món i perdre diners a marxes forçades. Si no que els ho preguntin als creadors d’Spotify. Aquesta necessitat de crear una bona estratègia comercial és el que explica que Evan Williams, fins ara conseller delegat de Twitter, hagi deixat el seu càrrec per centrar-se personalment en les tasques de base per a la creació d’una estratègia comercial sòlida; deixant clar, d’aquesta manera, quina és la prioritat en aquests moments.

Amb l’ampliació de capital d’aquesta setmana, Twitter queda valorada en 2.800 milions d’euros i es converteix en un pes pesant dins el sector de la nova economia digital. Tot i això encara està molt llunys dels gegants del sector, ja que Facebook està valorada en 18.000 milions i Google està valorada en 143.000 milions d’euros.

Per aconseguir una massa econòmica tan gran, Twitter hauria de fer un pas decisiu com és el de sortir a borsa. Un pas que molts inversors amb ganes de repetir la història dels grans beneficis de Facebook i Google aplaudirien de forma instantània.

Però ja se sap, que és molt difícil poder sortir a borsa amb garaties d’èxit sense haver demostrat encara que a banda de gastar diners saps com generar-ne.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s