L’èxit dels llibres electrònics és, encara, molt més teòric que real. Tot i que les grans companyies vinculades a la distribució de continguts a través d’internet han apostat de forma clara per a la creació de botigues de llibres digitals, la realitat de mercat és tossuda. La quantitat d’aparells lectors d’e-books és encara massa reduïda com per a construir un negoci viable.
De totes maneres, l’aparició de Google amb la seva eBook Store, promet començar a revolucionar el sector editorial digital; un sector al qual se li està resistint excessivament la creació d’un model de negoci viable.
Google va presentar a principis de desembre la seva eBook store amb més de 300.000 llibres amb drets d’autor i més de tres milions de llibres de domini públic. La filosofia de fons és la mateixa que ha utilitzat Google per fer-se líder en el mercat dels cercadors, en la publicitat vinculada a recerques i que l’està portant a liderar el mercat de les aplicacions mòbils a través d’Android Market.
El primer punt en l’aposta de Google és la distribució multiplataforma. A través d’una connexió a la xarxa, es podrà accedir a tots els llibres comprats o gratuits, amb un ordinador, un portàtil, un telèfon mòbil, un tablet o un lector de llibres electrònics. A més, si l’usuari ho prefereix pot descarregar de forma pemanent els llibres al seu dispositiu en format ePub o en PDF (dos dels formats més populars per a llibres electrònics).
El segon punt és la implicació dels editors i dels llibreters. Per una banda, els editors podran fixar el preu que creguin pels llibres que posen a la venda i també podran decidir quin tipus de protecció anticòpia inclouen en els seus documents. Els mateixos editors estan signant contractes diferents per a les polítiques de preus. Per exemple, Random House, Inc. de Bertelsmann, un dels principals editorials als EUA, ven els llibres a Google al preu de venda a l’engròs i és el mateix Google qui fixa el preu de venda al públic, decidint, d’aquesta manera, el seu propi marge de benefici. Per la seva banda, els llibreters poden vendre els llibres de la botiga de Google a través de les seves pròpies webs aconseguint un marge de benefici com a intermediari.
De totes maneres, el món dels llibres és molt més complex que el de les simples aplicacions interactives. Cada país, cada zona econòmica compta amb lleis de protecció del preu de llibre i del sector editorial que s’han d’adaptar a la nova realitat del comerç electrònic. És per això que Google eBooks està només disponible per als Estats Units, tot i que la previsió és que durant la primera meitat del 2011 estigui disponible arreu del món.
Segurament és Amazon, el gegant de les vendes online, i el seu model de llibre electrònic Kindle el més afectat pel llançament de Google eBooks Store. Amazon compta amb el format de llibre electrònic amb més títols publicats en aquests moments.
El moviment immediat d’Amazon com a resposta ha estat l’anunci que els llibres electrònics comprats a través de la seva plataforma no seran només accessibles a través del seu dispositiu Kindle o de les aplicacions Kindle per a altres dipositius. O sigui que d’aquí a uns mesos es podran comprar i llegir els llibres en format AZM d’Amazon directament des de la web.
Una autèntica partida d’escacs amb nous jugadors en un sector editorial que és complicadíssim i que, a data d’avui, no demostra estar preparat per afrontar el repte digital amb més garanties d’èxit que les que va demostrar tenir el sector discogràfic abans del seu desmantellament.