Spotify és una aplicació que ha revolucionat la forma com s’escolta música a través d’internet. Aquesta empresa sueca ha aconseguit en molt poc temps crear una alternativa a les descàrregues de pagament a l’estil iTunes o a les descàrregues ilegals de documents MP3. Una vegada ens hem acostumat a Spotify, la pregunta següent sorgeix de forma natural: quan tindrem un Spotify dedicat al món audiovisual que ens permeti veure pel.lícules i series a través d’internet de forma legal i gratuïta. La resposta ja existeix. I es diu Hulu.
Hulu és una plataforma que permet veure pel.lícules, series i programes de televisió de forma gratuita a través de l’ordinador, la televisió, consoles i dispositius mòbils. El seu model de negoci és molt semblant al de Spotify en el món de la música. Combina una versió gratuïta per a l’usuari a canvi de l’emissió de publicitat amb altres versions de pagament que eliminen les pauses comercials i que tenen continguts exclusius.
Hulu és propietat d’alguns dels gegants de la producció audiovisual nordamericans. Entre d’altres Disney, NBC Universal, ABC, General Electric o News Corp amb la cadena Fox. La companyia, amb base a Los Angeles, compta amb una plantilla d’unes 250 persones i tancarà l’any 2010 amb uns ingressos al voltant dels 240 milions de dòlars. La seva principal competència són, lògicament, Apple, Google i la seva aposta televisiva i Netflix.
Des de la seva posada en marxa, aquest servei, ha estat només és accessible des dels Estat Units. Aquesta exclusivitat, bàsicament a causa de la gestió dels drets de difusió basada en el sistema tradicional de distribució de continguts. està a punt d’agafar una nova dimensió internacional. Aquesta setmana, Jason Kilar, un dels màxims executius de Hulu, ha anunciat plans imminents d’expansió del servei a d’altres països i, tot i que no n’ha especificat cap, tot apunta cap a que el primer en rebre Hulu serà el Japó.
El sistema de producció i distribució de pel.lícules i series de televisió sempre s’ha basat en una explotació en el mercat original i uns beneficis extra per la venda dels drets de difusió en televisions internacionals delimitats per territoris. Així doncs, si es crea una servei global de continguts audiovisuals, tots els operadors de canals de televisió d’arreu del món que compren series i pel.lícules nordamericanes deixaran de fer-ho i el sistema pot deixar de funcionar.
L’única solució per a la internacionalització total de Hulu és molt semblant a la que Spotify s’està plantejant precisament per fer l’operació inversa, entrar al mercat americà.
El camí molt probablement pot passar per sortir a borsa i aconseguir fons econòmics suficients com per poder fer front a la compra dels drets que deixarien de fer els canals de televisió internacionals.
Com en la majoria dels sectors econòmics, al cap i a la fi, tot s’acaba resumint en una qüestió de diners.